Zaim - participantă a proiectului MiDL

03-03-2016, 13:59

Zaim - participantă a proiectului MiDL

Start activităților MiDL , un nou proiect în care Primăria Zaim este partener. 

    Primăria Zaim împreună cu alte 24 de localități-țintă au fost selectate în cadrul proiectului ,, Migrație și Dezvoltare Locală ,, MiDL , care vor fi instruite și susținute cum să implice migranții și băștinașii plecați din localitate în dezvoltarea locală . 

    Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova a lansat Proiectul ,, Integrarea Migrației în Dezvoltarea Locală ,, care presupune abilitatea și mobilizarea migranților pentru o dezvoltare locală durabilă . Acest proiect va fi implementat în perioada 2015-2017 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale, organizațiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populația, inclusiv migranții originari din comunitățile-țintă. 

    Proiectul " Migrație și dezvoltare locală " are ca și obiectiv principal asistarea comunităților afectate de migrație în vederea îmbunătățirii serviciilor locale, și anume: aprovizionarea cu apă și sanitație, servicii sociale, de educație și de sănătate, precum și accesul la oportunități generatoare de venituri (reîncadrarea în cîmpul muncii, susținerea în dezvoltarea de afaceri). 

     Beneficiarii proiectului sînt: autoritățile locale,migranții,membrii comunității,inclusiv femeile,copii, persoanele în etate , persoanele cu dizabilități și minoritățile din 25 sate și orașe din regiunea de Nord, Centru și Sud, inclusiv Găgăuzia . 

    Primarul comunei Zaim a făcut o vizită de studiu în satul Avdarma (Găgăuzia), descoperind o localitate cu cele mai înalte standarde de viaţă realizate, în cea mai mare parte cu contribuţia băştinaşilor plecaţi din localitate: servicii de apă şi canalizare, şcoală şi grădiniţă dotate, serviciu de evacuare centralizat a gunoiului (gunoiul este separat, prelucrat şi utilizat pentru fertilizarea solului), proiectul "sat sigur" care a presupus instalarea camerelor în toată localitatea. Tot aici este un mediu economic dezvoltat cu program de fertilizare a pământului, agenţi economici dezvoltaţi şi locuri de muncă pentru localnici (în ultimii 4 ani au fost create 400 noi locuri de muncă). Pentru toate acestea băştinaşii plecaţi din localitate contribuie cu 1 mln USD anual, iar bugetul local constituie 1,5 mln lei. Avdarma este o localitate cu 3800 locuitori şi 1200 gospodării. 

 

/

/